Günaydin prieteni. Nasilsin? Iaca io ma-ntorsei de pe la turcaleti. Frumos p-acolo dar phali, pahali !!!
Ce-am facut p-acolo? Pai am vizitat. Multe. Bagati un ochi mai jos la itinerariu. Apoi, si mai jos, la ce-am facut de fapt :)
Obiective turistice propuse:
-
In Fetih
A. Marele Bazar si alte zone de shopping (Kogani Caddesi, Bagdat
Caddesi, Galleria, Akmerkez - magazine)
B. Moscheea Albastra
C. Muzeul Mozaicului
D. Basilica Cisterna
E. Palatul Topkapi
F.
Hagia Sofia
G.
Parcul Gulhane
H. Noua Moschee din Istanbul (Yeni Cami)
J.
Moscheea Fatih
K. Apeductul lui Valens
L. Moscheea Suleiman Magnificul (Süleymaniye Mosque)
-
In Beyoglu
a)
Podul Galata
b) Turnul Galata
c)
Strada pietonala Istiklal
d)
Piata Taksim
e) Palatul Dolmabahçe Saray
f)
Fortareata Rumelihisari
g)
Kiz Kulesi (Maiden’s Tower)
h) Parcul Miniatur
-
Programe Optionale
1.
Baile turcesti (daca va simtiti murdari…sau romantici…sau murdar de
romantici)
2.
O plimbare prin Beyoglu
3.
Croaziera pe Bosfor (poate pana la Insulele Printului)
4. O vizita pe partea Asiatica, pe colina Camlica (panorama ff
frumoasa noaptea asupra Bosforului)
5. O seara traditionala – cu dansul dervishilor
Ca o concluzie, si apoi va las la poze, nu iti ajung 4 zile sa vezi nici macar ce aveam propus...
Detalii amanuntite despre traseu, date istorice si alte info utile gasiti in documentul Road Tripului atasat AICI !
Daca va intrebati ce-am scris in introducere, mai jos aveti o lista cu expresii uzuale:
Buna dimineata (Good Morning) - Günaydin
Buna seara (Good Evening) - Iyi aksamlar
Buna (Hello) - Merhaba
La revedere (Good Bye)- Gule Gule
Multumesc (Thank you) - Tesekkur ederim
Ce faci? (How are you?) - Nasilsiniz?
OK - Tamam
Pofta buna (Bon Appetit) - Afiyet olsun
Prea scump (Too expensive) - Pahali
Ieftin (Cheap) - Ucuz
Buna seara (Good Evening) - Iyi aksamlar
Buna (Hello) - Merhaba
La revedere (Good Bye)- Gule Gule
Multumesc (Thank you) - Tesekkur ederim
Ce faci? (How are you?) - Nasilsiniz?
OK - Tamam
Pofta buna (Bon Appetit) - Afiyet olsun
Prea scump (Too expensive) - Pahali
Ieftin (Cheap) - Ucuz
Bun, sa incepem. Timpul a fost scurt, stiam ca orasul este mare asa ca am preferat sa mergem cu avionul. Am gasit o cursa foarte convenabila, la Turkish Airlines, cu plecare dimineata la 6 si sosirea tocmai la miezul noptii.
Pentru transferul de la Aeroport la Hotel va recomand metroul. Va ia chiar din aeroport si va duce...unde are el statii :) Preturi maricele, dar daca stati mai multe zile iesiti mai ieftini daca va-ncarcati cardul cu Lire Turcesti. Pretul pentru o calatorie scade de la 3TL la 1,9TL.
In Istanbul este foarte aglomerat si se circula mai rau decat la noi. Imaginati-va ca toti soferii conduc ca taximetristii nostri. Nu rau...dar cu tupeu...daca ma-ntelegeti. Iar claxonul la ei...e lipit de pedala de frana :)
Pe noi in prima zi ne-a plouat. A doua si a treia a fost innorat. A patra zi (si ultima) a fost un soare...de ne-a facut sa ne fie dor de zilele innorate.
In mare parte am mers pe jos, deoarece hotelul era in Fatih si destul de aproape de atractiile principale (Marele Bazar si Moscheea Albastra).
Moscheea Albastra:
In
cadrul intrarii din partea de vest a curtii se afla un lant masiv de fier,
asezat astfel incat sultanul, singura persoana care avea dreptul de a intra in
curtea moscheii pe cal, sa fie nevoit sa isi plece capul de fiecare data cand
avea sa intre in moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie a
conducatorului in fata divinitatii.
Basilica Cisterna:
Cisternele reprezinta o atractie a vechiului Constantinopol. Turistii coboara sub oras pentru a admira coloanele de marmura, scufundate in panză de apa prin care misuna pesti, de la cei mici la unii impresionant de mari.
Cisternele dateaza din secolul al VI-lea d. Hr. Au fost construite pentru a alimenta cu apa palatul imperial și cladirile inconjuratoare.
Basilica Cisterna se numește si „Palatul Scufundat” deoarece coloanele de marmura ce o compun se inalta din apa si par incomensurabile. Ea a fost construită in perioada domniei lui Justinian I, si reprezinta o sectiune a unei retele impresionante de bazine construite in aceea perioada pentru a alimenta orasul cu apa.
Palatul Topkapi si Haremul:
Din pacate, cand am vizitat Palatul Topkapi ploua cu galeata si n-am reusit sa fac poze prin curte. In principiu, palatul este alcatuit din fo' cladiri si anexe, printre care si Haremul (la care se si plateste separat fata de restul palatului).
Parcul Gulhane:
Candva
parte componenta a gradinii Palatului Topkapi, se poate ajunge la parc foarte usor...facand stanga cum va uitati la intrarea in palat (sau coborand strada de langa Muzeul de Arheologie).
Moscheea Şehzade:
Apeductul lui Valens
A fost construit in timpul romanilor pentru alimentarea cu apa a orasului Constantinopol si extins in timpul imparatului roman Valens (sec. IV BC) fiind restaurat de mai multi sultani otomani. Are aproximativ 970m si o inaltime de 30m si alimenta cisternele din subterane.
Moscheea Fatih a fost resedinta lui Mehmet Cuceritorul si construita intre 1462-1470. Mehmet a vrut sa construiasca un monument mai spectaculos decat Biserica Sfanta Sofia. Moscheea Fatih facea partea dintr-un complex de cladiri care mai cuprindea un spital, un caravanserai, cantine, o piata si o scoala.
Moscheea Suleyman Magnificul:
Aceasta este a doua moschee din oras, ca marime, dupa Moscheea Albastra si una dintre cele mai cunoscute din tara.
O mica pauza de ceai si cafea la nisip pe acoperisul unor case de langa Moscheea Suleiman, cu vedere spre Turnul si Podul Galata.
Piata Taksim:
Taksim este cea mai renumita si moderna piata din Istanbul. Aici este locul unde, la ocazii speciale, se aduna localnicii (ajunul Anului Nou, parade, concerte, spectacole). Monumentul Independentei (Istiklal Aniti) situat chiar in capatul strazii pietonale, il reprezinta pe Atatürk, fondatorul Republicii, ca un comandant militar-sef si om de stat.
Strada Istikal:
Strada Istiklal este localizata in unul din cele mai vechi cartiere din Istanbul, fiind inima districtului Beyoglu construit in perioada secolului 19.
Este ceva foarte foarte aglomerat. Cu multe magazine pentru toate buzunarele.
Turnul Galata:
Turnul Galata (Galata Kulesi) a dominat Beyoglu (cartier) inca din 1348 el fiind construit de o colonie genoveza ca parte din fortificatie si servea ca turn de observatie. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul 1453, turnul a devenit inchisoare si hambar naval. In timpul sec al XIX-lea a servit ca punct de observatie pentru desele incendii ce aveau loc in oras deoarece erau multe case din lemn...Cu o imensitate de coada ca sa-l urci si o alta imensitate sa cobori :)
Palatul Dolmabahce Saray:
Palatul Dolmabahce, unul dintre cele mai fascinante palate din lume, a fost construit in secolul al XIX-lea. Constructia palatului a avut loc intr-o perioada in care influentele vestice au fost foarte pregnante, o data cu venirea la puterea a sultanului Abdul Medjid, in 1839. Palatul construit de acesta intre anii 1850 - 1856 se afla intr-o zona de 110.000 metri patrati.
Croaziera pe Bosfor:
Fortareata Rumeli Hisari
Spice Bazar si Grand Bazar:
O colectie de poze cu mancarea pe la tuci. Buna. Buna rau. Pe baza de sos si carne. Light adica :)
Baie turceasca (Hammam) este ceva de neratat in turcia!!!
Din pacate timpul nu ne-a permis sa vedem tot ce era pe lista. Cu siguranta 1 saptamana este un timp optim pentru a putea vedea tot ce-i mai important in Istanbul. Cine stie...poate revenim.
Inca o data, toata documentatia, date istorice, tarife si orare se gasesc in documentul Road Tripului in pagina de Downloads.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu