miercuri, 26 iunie 2013

Road Trip - Lefkada

Daca va aflati vreodata in Grecia si aveti cateva zile de pierdut, va recomand cu mare placere insula Lefkada

Initial Road Tripul a fost conceput ca un mini-sejur pentru un week-end prelungit dar poate fi facut ori ca o mica escapada de cateva zile ori ca un sejur intreg. Locuri de vazut sunt destule. Nu va veti plictisi daca stati 1 luna insa veti vedea destule cat sa va faceti o idee chiar si in 3 zile.

Din pacate vizita mea a fost destul de scurta insa in Documentul RoadTripului (aflat in pagina Downloads) gasiti un plan pentru 3 zile pline.

Drumul se parcuge in aproximativ 14 ore de mers lejer (1100Km) si este de preferat sa plecati cel tarziu la 10AM daca vreti sa ajungeti in Lefkada pana-n miezul noptii.

Traseul este: Bucuresti - Ruse - Sofia - Kulata - Ioannina - Lefkada.

Eu am plecat la ora 1PM din Bucuresti si am ajuns la ora 2AM in Lefkada. La ora 9PM eram in granita dintre BG si GR iar la de aici am mers 1h pana la autostrada, apoi 3 ore pe o autostrada pustie (!!! Atentie !!! Nu exista nicio benzinarie pe 300Km de autostrada) iar de la Ioannina inca 1h pana in Lefkada.

Sa o luam pe rand. Drumul in Bulgaria este in mare parte prost (chiar si unele portiuni de autostrada, pana-n Sofia) si presarat cu politisti pusi pe ciupeala. Nu le dati motive si sa aveti mereu toate actele masinii in original (nu ca mine:) ).

Vigneta in BG a fost 5E pe o saptamana si asta este singura taxa de platit (plus taxa de pod pe care o platiti la intoarcere: 3E).

Centura Sofiei este praf si se merge foarte incet fiind foarte multe drumuri in lucru si restrictii de viteza. Partea buna e ca se lucreaza la o centura moderna si o autostrada spre Grecia, insa pana atunci mai avem de suferit.

In Grecia situatia este invers lucrarile la autostrada fiind sistate (banuiesc) de pe vremea crizei financiare, astfel ca de la granita se merge pe un drum destul de prost pana dupa Serres. De aici se merge pana la Ioannina pe o autostrada foarte buna dar lipsita de benzinarii. Asa ca aveti grija sa aveti plinul facut inainte sa intrati pe ea.

Pretul la motorina era ~1,4E si in BG si in GR (chiar si pe insula) insa cel la benzina ajungea si la 1,85E in GR.

Noi am fost cazati la Hotel Oasis in Perigialion, langa Nidri, cu rezervare facuta pe Booking fara a intampina probleme. Oricum plajele care merita vazute sunt pe coasta de Vest iar majoritatea locurilor de cazare se gasesc pe coasta de Est.
Noi, in scurta noasta incursiune in Lefkada am apucat sa vedem Plaja Porto Katsiki, Plaja Egremni si Plaja Kathisma precum si micutul sat pescaresc Agios Nikitas si capitala Lefkada.

Pentru a ajunge la primele 2 plaje, venind dinspre Est trebuie sa ajungeti la Vasiliki si de aici spre Lefkada si in cativa km un indicator va baga pe un drum ingust spre cele 2 plaje.
Drumul trece printr-o padure de pini cu peisaj muntos coborand apoi spre stancile care strajuiesc plaja.

Porto Katsiki este emblema turistica a Lefkadei cu toate ca personal mi-a placut mai mult Egremni. Plaja se afla la baza unor stanci destul de inalte fiind foarte des vizitata de vapoare cu turisti. Insa la cat de mica este, cand sunt doua vapoare acostate deja incepe se fie prea aglomerata.


Inainte de a cobora pe plaja cu pietricele albe in loc de nisip, faceti-va timp 5m pentru a merge pe podetul de la capatul parcarii auto de unde aveti o priveliste minunata...in toate directiile.


Mai multe nu prea sunt de spus decat: apa foarte sarata (specifica Greciei), de un clar incredibil si o culoare care-ti fura ochii dar care la 4m de mal deja depasteste 2m adancime.


In sezon se gasesc umbrelute si sezlonguri de inchiriat direct pe plaja iar la capatul de sus al celor 100 de scari ce coboara spre ea se gaseste o terasa mica cu senvisuri si racoritoare.

Tot pe drumul spre Porto Katsiki se afla si drumul spre Plaja Egremni.
Atentie! Indicatorul nu se vede cum urci de la plaja Porto ci doar venind dinspre oras spre cele 2 plaje.
 
Acelasi drum pitoresc ne conduce pana aproape de parcarea plajei Egremni, ultimii 500m facandu-i pe un drum de piatra sparta care-ti albeste masina :)
Parcare suficienta, ca si la Porto, cu acelasi tarif: 3E/zi. Din parcare, imediat dupa singura terasa de sus, incep cele 350 de trepte catre plaja.
La coborare peisajul de face sa uiti cate trepte cobori in fata deschzandu-se o plaja lunga de 2-3Km, cu acelasi covor de pietre albe care fac masaj nebun in talpi. Inafara de dimensiunea plajei nu se deosebeste cu nimic de Porto Katsiki. Si aici se gasesc umbrele si sezlonguri in sezon si chiar un barulet cu muzica buna care va obliga sa va carati singuri pana in parcare, ambalajele folosite.




Aici sansele sa gasiti un loc mai linistit unde sa nu va deranjeze nimeni sunt mult mai mari.

Spre plaja Kathisma se ajunge iesind spre drumul dintre Vasiliki si Lefkada iar undeva facem stanga spre Kathisma. Drumul este foarte spectaculos, cu urcusuri si coborasuri si curbe inguste. Un adevar deliciu pentru soferi.






Plaja este maricica, nisipul este format tot din pietre dar mai marunte si mai inchise la culoare. In rest, cam aceleasi lucruri. Am prins un apus de soare frumos, pacat ca nu erau mai multi nori pe cer sa fie si mai spectaculos.
Seara am mancat in micutul sat pescaresc Agios Nikitas a carui strada principala, presarata cu taverne duce direct in port. Nu pot sa va zic multe decat ca servirea la terasa Poseidon cam lasa de dorit iar mancarea nu a fost asa buna. Din ce-am citit si prin alte review-uri am impresia ca depinde cum ti-e norocul si in ce stare se afla personalul locatiei.
De aici se poate lua zilnic vaporul catre plaja Milos, alta plaja draguta care merita vizitata.

De aici mai departe va las sa cititi documentul Road Trip-ului si daca mergeti p-acolo nu uitati sa-mi lasati un feedback ;)

Enjoy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu