luni, 19 aprilie 2010

Road Trip Cerna - Rafting

       Pababibam...iata c-am plecat si anul acesta la Rafting. Unde? Pe Valea Cernei. De ce? Am avut cu mine 3 incepatori si trebuiau sa guste din placerea raftingului undeva unde sa fie si peisaj frumos si apa buna.
Plecarea a fost pe 9 aprilie in jur de orele 18. Am ajuns acolo pe la 11 noaptea, ne-am cazat la Pensiunea Dumbrava (link aici) si dimineata a inceput aventura. Sa va spun un pic despre drum si cum ajungeti acolo. Pai, cel mai bun si frumos drum, zic eu ca este Bucuresti - Pitesti  - Slatina - Craiova - Strehaia - Drobeta Turnu Severin - Orsova - Baile Herculane. De la Herculane mai sunt 12Km si ajungeti la Pensiunea Dumbrava (pe drumul spre Baia de Arama). Ar mai fi o solutie pe Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea - Baia de Fier - Targu Jiu - Baia de Arama - Baile Herculane. Ambele trasee au in jur de 400Km practicabili in aprox. 5h.
Traseul:
Bucuresti - Pitesti acceptabil. Stiti si voi starea autostrazii si cum se circula pe ea.
Pitesti - Drobeta s-a circulat foarte bine, nu a fost aglomerat. Si era vineri seara...cand mai pleaca omu in "mini-vacanta"...dar p-aci fu bun drumu.
Insa, in judetul Mehedinti alfel sta treaba. Pregatiti-va dintii sa ziceti Mehedinti-dinti-dinti...aoleo nu mai am dinti. Niste gropane si niste "petice" de zici ca ramai fara dinti. Asa ca tineti capul sus, gura inchisa si acul de la vitezometru sub 50.
In zona Portile de Fier sa va pregatiti rabdarea (daca ajunteti pe la orele pranzului) pentru ca se lucreaza la amenajarea versantilor care dau in sosea si se circula pe un singur sens. Noi am ajuns pe la 10 seara si n-am stat la cozi, dar sunt convins ca ziua se circula mai greu.
Barajul Hidroelectric - Portile de Fier

De aici la Herculane mai e putin si drumu-i bun. ATENTIE cand va apropiati de Baile Herculane. Este o intersectie prost semnalizata (adica indicatoarele nu prea se vad cand vii dinspre Orsova) care indica drumul spre Baile Herculane si Baia de Arama. Pe acolo trebuie s-o luati si tineti drumul tot inainte si in fo 15Km ar trebui sa ajugeti. Nu aveti cum sa ratati pensiunea daca nu va abateti de la drumul principal. Daca ati ajuns la un indicator albastru pe care scrie Baile Herculane si va baga pe un pod ingust - ala e drumul prin statiune. Se poate merge si pe aici dar daca ajungeti tarziu, mai bine va intoarceti un pic si faceti stanga.
Cazarea:
In plan, la acest trip, era prevazuta cazarea la cort, dar la insistentele varului meu, am ramas sa dormim la Pensiunea Dumbrava. Preturile sunt cele de pe site dar cel mai bine e sa luati legatura telefonic cu cei de acolo. Daca optati pentru varianta de dormit la cort sunt destule locuri pe Valea Cernei unde se poate campa, unul dintre ele fiind in imediata vecinatate a pensiunii, pe un mic deal, deasupra soselei. Se poate urca si cu masina sau se poate lasa la sosea. Loc e destul.
In weekendul in care am fost noi au venit si altii tot pentru ture de rafting si majoritatea au stat la cort, iar seara au facut foc de tabara si mancaruri la ceaun. Mmm....yummmy.
Locul de campare. Se observa in dreapta Pensiunea Dumbrava
Mancarea:
Stiu ca pe multi ii pasioneaza subiectul asta, eu numarandu-ma printre majoritate, asa ca here we go: preturi foarte mici. Na, la ce sa te astepti de la un loc uitat de lume (si o zic cu parere de rau, pentru ca zona este superba - pacat ca nu se intereseaza nimeni de ea). Se poate manca si la pensiune, dar este mai scump decat in oras, asa ca va recomand o scurta (ca nu aveti ce face intr-una lunga) vizita in "statiunea" Baile Herculane, pe aleea principala si veti avea de unde alege. Cu 30 lei pot manca si bea 2 persoane la impinge tava de n-au treaba :)
Se poate face la fel de usor si un gratarel, cam oriunde pe marginea drumului atata timp cat respectati normele impuse de bunul simt: nu lasati gunoaie - strangeti-le pe toate intr-un sac si-l duceti in Herculane, nu lasati focul aprins nesupravegheat, nu faceti focul direct pe iarba - cautati un petec fara iarba si inconjurati-l cu pietre.
Altele:
Daca aveti in gand sa faceti vreun traseu montan (sunt foarte multe in zona - cautati pe alpinet.org sau chiar pe site-ul pensiunii) aveti mare grija la vipere! Devin agresive daca sunt lovite sau calcate. Asa ca daca le intaliniti, faceti-le poze cu obiectivul tele si lasati-le in pace. In caz de probleme aveti la dispozitie numarul national de salvamont: 0salvamont sau 0725.826.668.
Rafting:
ca pentru asta am venit in primul rand. Eh...despre asta se poate vorbi o zi intreaga. Important de stiut este ca perioada propice pentru rafting este cat mai repede dupa ce s-a topit zapada...pentru a permite Cernei sa adune un debit mare de apa, astfel crescand si senzatia. Gen: martie - aprilie - mai (deja in mai e tarziu).
Cu cine am fost? Minunata echipa care ne-a ajutat sa prindem gustul raftingului a fost echipa de la Vertical Adventure. Sunt o gasca nebuna numai buna de dat cu ea pe valuri...si nu numai. Oferta lor este foarte diversificata (eu am mai facut cu ei si cannyoning si a fost super - vedeti aici Rafting 2009 - tot ce vedeti a fost organizat de ei) si gasiti pe site tot ce doriti, iar pretul este invers proportional cu situatia crizei. Adica mic si bun. Nu ezitati sa-i contactati, pentru ca va vor face o oferta greu de refuzat iar pe parcurs sunt plini de surprize din cele mai placute. Va fac si poze, va si filmeaza cand tipati si va udati la bikinei si chiar va si gatesc daca nu va pricepeti!
Gata cu reclama ca p-orma scot pusculita si incep sa-i taxez. 
Cum fu la rafting? Daca treceti repede peste echiparea in costumele extrem de stramte de neopren va asteapta o aventura pe care n-o veti uita prea repede, daca nu ati mai facut rafting.
Daca ati mai facut rafting o sa vi se para o noua aventura mai ales daca prindeti o zi in care apa are nivelul foarte mare. Deci, orium o dai...tot te distrezi.
Ai mai multe tronsoane din care-ti poti alege sa te dai. Mai domol si mai lung, prin statiune - in aval sau mai involburat, cu peisaj mai salbatic dar ceva mai scurt - in amonte. Daca aveti timp si resurse le puteti incerca pe amandoua (si daca nivelul apei permite).
Pe drum aveti mai multe oportunitati sa va balaciti in voie si-n apa. Se trag barcile la mal si balaceala de voie.
Vestele de salvare si costumele de neopren va garanteaza o experienta de nota 10 cand faceti bodyrafting sau sariti de pe stanci! In rest ce sa zic...pozele spun totul.

Aaaaa... şi să nu uit:  Toţi înainteeee!!!






View Road Trip Rafting 2010 in a larger map

Un comentariu:

  1. ai uitat sa mentionezi aventura de a doua zi dimineata cand costumele de neopren erau ude si reci de iti inghetau sangele in vine :P

    RăspundețiȘtergere